10 Adımda E ticaret Sitesi Kurmak

E ticarete mi atılmak istiyorsunuz. İşte size E ticaret sitesi kurmak için yapılması gereken 10 adımdan bahsedeceğim.

Günümüzde en hızlı popülarite kazanan trendlerden biri de e-ticaret veya elektronik ticarettir. Artık tüm satın almalarımızı bilgisayardan girdiğimiz mobil uygulamalar veya online mağazalar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bazı yaş grupları, çevrimiçi alışveriş hakkında hala yanlış fikirlere sahip olsa da, insanların çoğu bu alışverişe katılmaya istekli.

Sonuç olarak, ticaret yapan bireylerin ve rakiplerinin gerisinde kalmak istemeyenlerin hızla gelişen bu pazarda mutlaka yer alması gerekmektedir. Bunu yapmanın en hızlı ve basit yolu e-ticaret web sitelerine evrildi. E-ticaret sitesi kurulumu aslında oldukça basittir. Kendi e-ticaret sitenizi oluşturabilir ve birkaç basit adımda online satış yapmaya başlayabilirsiniz. Bu yazıda, bir çevrimiçi mağaza kurmanın 10 adımını ele alacağız.

1. Bir E-Ticaret Stratejisi Seçin

Bu işin ilk aşaması, mal veya hizmetlerinizi sunmak için hangi dijital platform veya kanalları kullanacağınızı seçmektir. E-Ticaret modelinize karar vermeli ve buna hazırlanmalısınız. Tedarikçilerinizi seçin, satış yapacağınız platformu seçin ve stoksuz satış yapacaksanız orada bir mağaza açın.

Kendi e-ticaret sitenizi oluşturarak satış yapıyor olsanız bile, büyük platformlarda mağaza açmak satışlarınızı artırmanın en iyi yöntemi olacaktır.

2. Ürün Grubunu Belirleyin

Bu işteki en önemli görevlerden biri, teklif edeceğiniz malları seçmektir. Satış yapacağınız bir yaş aralığını veya demografiyi hedeflemek de çok önemli bir bileşendir. Amacımız internet üzerinden satış yapmak olduğu için bu alanı yaş gruplarına hitap etmek için kullanmak daha mantıklı olacaktır.

Herkes belirli yaş gruplarının ve gençlerin internetten alışveriş yapma olasılığının daha yüksek olduğunun farkındadır. Bu pazara ilk adımınızı atacaksanız, neyin daha popüler olduğu ve başkalarının ne sattığı konusunda kesinlikle biraz araştırma yapmalısınız.

3. Bir Domain Adı Seçin

Alan adınız, web sitenizin adıdır; insanların sitenize erişmek için tarayıcılarının adres çubuğuna yazdıkları addır. Adın kendisi ve ondan sonra gelen bir sonek veya uzantı olmak üzere iki bölümü vardır. Örneğin, "kayseriticaret.net"da "devekayseri" addır ve ".com" sonektir.

Ad olarak, işletme adınızla eşleşen (bu alan adı varsa) veya adınıza yakın veya güçlü bir şekilde adınızı çağrıştıran bir ad seçmek en iyisidir. Bazı işletmeler için, işletmedeki her kelimenin ilk harfinin alan adı olduğu bir kısaltma kullanmak işe yarar. Örneğin, diğerleri işletmelerinin adını kısaltmayı ve bunu alan adı olarak kullanmayı seçebilir.

Halihazırda kayıtlı çok fazla .com sitesi olduğu için “.com” dışında bir sonek seçerseniz, işletme adınızla eşleşen bir alan adı almanız daha kolay olabilir. Aynı şey ".net" veya ".org" için de geçerli olabilir çünkü onlar da çok popüler. Ancak endişelenmeyin, aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce başka uzantı var. Diğer tarafı, potansiyel müşterilerinizin doğru uzantı da dahil olmak üzere web adresinizi hatırlamasını istemenizdir, bu nedenle çok uzun veya belirsiz bir tane seçmek istemeyebilirsiniz.

Her şeyden önce, alan adınızın hatırlanması ve başkalarıyla paylaşılması kolay olduğundan emin olun. Aşırı derecede karmaşık olanı seçmek, potansiyel müşterilerin sitenize doğrudan erişmesini zorlaştıracak ve bu da satışlarınızı kaybetmenize neden olabilir.

4. Web Sitenizin Altyapısını Seçin

E-ticaret yapmayı planlıyorsanız, web sitenizin Opencart, Wordpress, WooCommerce ve BigCommerce gibi altyapı alternatiflerinden seçim yapabilirsiniz. Örneğin, bir Wordpress sitesine e-ticaret teması koyarsanız, insanlar işletmenizi görebilir. Bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) mimarisi olan Wordpress'e e-ticaret temalarından birini kurarak web sitenizi hızla geliştirebilirsiniz.

5. Ürünlerinizi Sisteme Girin

Eğer ürünleri tedarikçinizden hazır bir XML dosyası ile getirmeyecekseniz sisteme yüklemek oldukça zahmetli bir işlemdir. Kapsamlı ürün bilgilerini düzenlemek ve fotoğraf ve görselleri göndermek çok zor olabilir.

Oluşturdukları yazılı içeriği web sitenizde yayınlamak için en basit yaklaşım, ürünlerin bir tedarikçisi olup olmadığıdır. XML dosyası bu işlemi tamamlamak için kullanılır. Bu dosyadaki program, tüm ürün bilgilerini web sitenize otomatik olarak gönderir.

6. Siteyi Şirkete Bağlayın

İnternetten bile herhangi bir ticari faaliyette bulunmayı planlıyorsanız, vergi mükellefi olmalısınız. Vergi mükellefi olmadan yapacağınız işlemler sizin için problemli olabilir. Önce kendinize bir iş kurmalısınız. Ayrıca, şahıs şirketi bir seçenektir. Bir finans uzmanına danışırsanız birkaç kolay adımda kuruluşunuza kendinizi açabilirsiniz.

Açacağınız işletme için vitrin sahibi olmanıza gerek yoktur. Hızlı ve ekonomik bir şekilde şirket kurmak mümkündür. Şahıs şirketlerine son vermek çok da zor değil. Daha sonra Limited (LTD) veya Anonim Şirket (A.) olarak değiştirebilirsiniz. İşinizi yeni kurduğunuz şirket üzerinden yürütürseniz herhangi bir vergi cezası ödemezsiniz.

7. Siteyi SSL İle Daha Güvenli Hale Getirin

Web sitelerine güvenli bağlantılar, benzersiz bir katman olan SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları kullanılarak kurulur. Bu katman, bilgisayar korsanları web sitesini uzaktan dinlese bile, parolaların ve diğer özel bilgilerin gönderildiği formlardan bilgilerin çalınmasını önler. SSL sertifikaları kurulu ise "http" ile başlayan web siteleri "https" protokolü ile güvenli hale gelir. Kredi kartı ödemelerini kabul etmek için web sitenizi bir SSL sertifikası ile güvence altına almanız gerekir.

Hosting sağlayıcınız izin veriyorsa cPanel üzerinden giriş yaparak sertifikanızı aktif hale getirebilirsiniz. Bu güvenlik katmanı genellikle bir ücret karşılığında oluşturulur.

8. Lojistik Ve Kargo Aracısı İle Anlaşma Yapın

En önemli görevlerden biri, gerekli öğeleri derhal sağlamaktır. Müşterileriniz, satın alımlarını mümkün olan en kısa sürede almayı bekler. Yük taşıma süreçleri iyi organize edilmelidir. Bir veya daha fazla nakliye şirketi ile bir anlaşmaya varılabilir. Aylık kargo potansiyeline göre kargo firmaları ile pazarlık yaparak indirimli fiyatlara sahip olabilirsiniz. Nakliye ücretleri genellikle e-ticaret işletmelerinin sorumluluğundadır.

Gün içinde sattığınız şeyleri verimli bir şekilde sevk etmek ve organize etmek için arkadaşımızı sorgulamak için özel bir ekibe ihtiyacınız olabilir. Çalışan sayısı şirketinizin potansiyeline uygun olarak dikkatlice planlanmalıdır.

9. Bankalarla Ödeme Ve Kredi Kartı Anlaşması Yapın

SSL sertifikası kurulu olan siteler için sanal pos tanımlanabilir. Bankaya özel API yardımıyla kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edebilmektedir. Alışveriş yaparken, insanlar daha büyük alışverişler için sıklıkla kredi kartlarını kullanırlar. Nakit ödeme yaparken insanlar daha temkinli davranıyor. Kredi kartı ile ödeme almak ilk önceliğiniz olmalıdır. Ödeme seçenekleri genellikle şunları içerir;

  • Kredi kartı
  • Havale EFT
  • Kapıda Ödeme 
  • PTT Hesabı 

Kapıda ödeme şeklini en son seçmelisiniz. çünkü bir insanın fikri değişebilir. Ürüne hiç para harcanmadığı için iade etmek daha kolaydır. Müşteriler, girişte sunulan ödeme yöntemlerine güvenmeyebilir. Tipik olarak, taklit ürünler sunan işletmeler, müşterilerin kapıda ödeme yapmasına izin verir. Güvenilirliği sağlamak için bu stratejiyi kullanmaktan kaçınmak tercih edilir.

10. Reklam Verin

İnsanları web sitenize çekmek için e-ticaret sitenizi oluşturduktan sonra hemen reklam vermeye başlamalısınız. Reklamı gerçekleştirmenin kaç farklı yolu vardır?

  • İnfluencer kullanmak
  • Google reklamı vermek
  • Sosyal Medya reklamı vermek

WhatsApp WhatsApp