SVG, Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator gibi grafik programlarında yaygın olarak kullanılan Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri dosyasının kısaltmasıdır
Scalable Vector Graphics veya kısaca SVG, bir grafik dosyası türünün kısaltmasıdır. SVG grafikleri, bitmap grafiklerinin (JPG ve PNG dosyalarında bulunanlar gibi) aksine, bir tür geometrik nesne olan vektörlerden oluşur. Görüntü, XML dilinde vektör geometrisi kullanılarak dosyada matematiksel olarak açıklanmıştır.
Tüm bunlar, SVG dosyalarının çözünürlükten bağımsız olduğu anlamına gelir; bir SVG dosyasını netliği veya keskinliği kaybetmeden yukarı veya aşağı ölçeklendirebilirsiniz. Öte yandan, bir JPG görüntüsü, orijinal görüntünün sabit sayıda piksele sahip olması nedeniyle onu büyütmeye çalışırsanız, hızla bozulur ve belirsiz hale gelir.
SVG dosyaları, doğru amaçlar için kullanıldığında verimli ve kompakt olabilir, bu da minimum dosya boyutlarıyla sonuçlanır. Bununla birlikte, tüm uygulamaların tercih edilen dosya biçimi olarak SVG kullanmaması gerekir. Logolar, şemalar ve diğer çizgi resimler gibi resimler bunun için iyi çalışır. Resimler gibi çok karmaşık, organik görseller için SVG biçiminin kullanılması önerilmez.
SVG grafikleri çoğunlukla grafik uzmanları tarafından kullanılsa da, birçok popüler program dosyaları kolayca açıp görüntüleyebilir.
Bir SVG dosyası, bir web tarayıcısında en kolay şekilde görülebilir. SVG, HTML ile karşılaştırılabilir metin tabanlı bir biçimlendirme dili olan XML kullandığından, herhangi bir çağdaş web tarayıcısı bir SVG dosyasını gösterebilir. SVG dosyanızı Chrome, Firefox, Safari veya Microsoft Edge gibi bir tarayıcıya sürükleyerek görüntüyü yeni bir sekmede açabilirsiniz. Ancak, resmi değiştiremezsiniz.
Bir SVG dosyası, çeşitli grafik uygulamalarıyla da açılabilir. Görüntüyü orijinal vektör biçiminde değiştirebilmek istiyorsanız, Adobe Illustrator gibi bir araç kullanmanız gerekecek. Bunun yerine, Photoshop kullanıyorsanız görüntü otomatik olarak belirli bir boyutta bir bitmap grafiğine dönüştürülür.